Ензими

Подреди по
Филтри
Марки
Цена
Приложи

Ензими

Ензимите са молекули изградени основно от протеини, които помагат за протичането на всички физиологични процеси в тялото ни. Храносмилане, дишане, говорене и др. Храносмилателните ензими спомагат за по-доброто разграждане и усвояване на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Помагат при справянето с проблеми, като подут корем, киселини, газове и трудности с усвояването на хранителните вещества.  На пазара се предлагат два основни вида продукти. Едните са растителни, наричани още вегетариански, а другите са животински.

Растителните се произвеждат в лаборатории, като се извличат от различни видове плесени или растения. Такива са бромелаин и папаин.

Животинските ензими се извличат от животински жлези и органи, например от панкреаса на прасе. Такива ензими са панкреатин, пепсин, трипсин и др. 

Трите основни ензима са: Амилаза (Amylase) – подпомага разграждането на въглехидратите, Протеаза (Protease) – разгражда протеините и Липаза (Lipase) – подпомага разграждането на мазнините.

Освен тях обаче съществуват и редица други, като: Лактаза (Lactase) – подпомага разграждането на лактозата в млечните продукти, Целулаза (Cellulase) – подпомага разграждането на целулозата(фибрите) в храната, Бетаин хидрохлорид (Betaine HCL) – стимулира секретирането на стомашна киселина, Панкреатин (Pancreatin) – той е субстанция, която се извлича от панкреаса на прасе и съдържа трите основни ензима - протеаза, амилаза и липаза, Пепсин (Pepsin) – протеолитичен ензим (ензим, действащ върху протеините в храната), Химотрипсин (Chymotrypsin) –също протеолитичен ензим, Трипсин (Trypsin) – протеолитичен ензим, Бромелаин (Bromelain) – протеолитичен ензим с растителен произход, който се извлича от плода на ананас, Папаин (Papain) – протеолитичен ензим, който се извлича от папая.