Глицин

Глицин
2 юли 2021

Глицин е заменима(тялото може да я произведе) аминокиселина, която тялото използва за да изгражда протеини, които са му нужни за растежа и поддръжката на тъкани, мускули, органи и важни съединения, като ензими и хормони.

Глицин e най-простата, като структура аминокиселина, която тялото ни произвежда от други аминокиселини, но също така се среща в богати на белтъчини храни и естествено, като хранителна добавка.

Освен, че е компонент на протеина, глицин има и някои много важни ползи за здравето ни. Ето някои от тях:

 

Глицин е нужен за производството на най-мощният антиоксидант:

Глицин е една от трите аминокиселини(заедно с глутамин и цистеин), които тялото използва за да произведе най-мощният ендогенен(синтезиран от тялото) антиоксидант – Глутатион. Без достатъчно глицин, тялото ни произвежда по-малко глутатион, което не му позволява да се бори така ефективно с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. В допълнение, с напредване на възрастта тялото ни започва да произвежда все по-малко глутатион, затова бъдете сигурни, че приемате достатъчно глицин с диетата си, или чрез хранителни добавки.

 

Компонент на Креатин:

Глицин е една от трите аминокиселини(заедно с Аргинин и Метионин), които тялото ни използва за да произвежда креатин. Креатин доставя на мускулите енергията, от която имат нужда, за да извършват кратки и тежки натоварвания, като вдигане на тежести или спринт.

Комбиниран със силови тренировки, приема на креатин доказано увеличава мускулната сила и размер. Проучвания са доказали и полезното му влияние върху здравето на костите, мозъчната функция и неврологични състояния, като Паркинсон и Алцхаймер. И въпреки че тялото ни произвежда креатин и можем да получим малко чрез храната, недостатъчния прием на глицин може да е причина да имаме дефицит на креатин.

 

Главната аминокиселина в Колагена:

Колаген е най-разпространения протеин в тялото ни, а около 30% от него е глицин. Колаген е изключително важен протеин за тялото ни – той прави по-издръжливи нашите мускули, кожа, сухожилия, съединителни тъкани, коса и кости. Също така е от голямо значение за състоянието на имунната ни система. Ето затова е от особено значение да приемаме достатъчно глицин.

 

Подобрява качеството на съня:

Много хора страдат от безсъние или намалено качество на съня, като причините за това са много и няма да се спираме на тях сега. Един от начините да подобрим съня си, е като приемаме достатъчно глицин. Той притежава свойството да успокоява мозъка и може да Ви помогне да заспите и да имате по-добър сън, като понижава температурата на тялото.

Прочвания с хора са показали, че прием на само 3гр. глицин преди лягане, съкращава времето за заспиване, подобрява качеството на съня и намалява сънливостта през деня.

 

Може да предпази черния дроб от алкохолно увреждане:

Прекалената консумация на алкохол води до неприятни последици за организма, особено за черния дроб. Основните заболявания на черния дроб причинени от алкохол са три:

  • Омазнен черен дроб(стеатоза) – натрупване на мазнини по черния дроб, което води до увеличаване на размера му
  • Алкохолен хепатит – възпаление на черния дроб, причинено от дълготрайна употреба на алкохол
  • Алкохолна Цироза – финалната фаза на заболелия черен дроб, когато клетките му са унищожени и са заменени с мъртва тъкан.

Проучвания са показали, че глицин може да намали вредния ефект на алкохола върху черния дроб, като намалява или предотвратява възпалнието в него. Също така е доказано при опити с мишки, че глицин намалява концентрацията на алкохол в кръвта, като стимулира метаболизма на алкохол в стомаха, вместо в черния дроб. Въпреки обещаващите резултати, опитите проведени досега са с животни и не можем да ги приемем за 100% доказателство, за ефекта върху хора.

 

Може да е полезен за сърцето:

Все повече доказателства се появяват, които показват, че глицин може да е полезен за здравето на сърдечно-съдовата система. Глицин повишава способността на тялото да използва Азотния оксид – особено важна молекула, която подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане. При проучване проведено с 4100 души, със сърдечни проблеми за период от 7 год., високите нива на глицин са понижили риска от инфаркт и други сърдечни проблеми.

 

Най-хубавото от всичко, е че е много лесно да повишим приема си на глицин. Единият от начините е чрез храната. Глицин се среща в най-различни количествата, в различните видове месо. Също така можем да го получим и като приемаме желатин(колаген), който, както споменахме се състои от около 30% глицин.

Още по-лесен начин е като го приемаме, като хранителна добавка. Среща се на капсули и като пудра. Пудрата се разтваря лесно в течности и е леко сладка на вкус. Всъщност думата ‘’глицин’’, произлиза от гръцката дума за ‘’сладко’’. Поради сладкият му вкус можете да добавяте глицин в чай, кафе, кисело и прясно мляко, овесени каши и др.

И накрая ще споделим и няколко думи за евентуалните странични ефекти от прием на глицин. Ами... всъщност можем да кажем, че такива няма. Стига да се ограничаваме в разумни граници разбира се. Като се има предвид, че препоръчителната доза е между 2 и 5 гр., можем да споменем проучване, в което 90гр. глицин на ден, в продължение на няколко седмици не е довело до странични ефекти.

Можете да закупите Глицин тук