Какво трябва да знаем за BCAA - аминокиселините с разклонена верига?

Какво трябва да знаем за BCAA - аминокиселините с разклонена верига?
10 август 2019

Аминокиселините с разклонена верига или за по-кратко BCAA са основен суплемент/хранителна добавка за спортуващите от 80-те години на миналия век. Те съдържат трите основни, изграждащи мускулите аминокиселини - Левцин, Изолевцин и Валин, които помагат на мускулите да растат и да се възстановяват по-бързо. Ако ядете достатъчно протеин от животински произход(най-добре усвояемия), много вероятно e да нямате нужда от допълнителен прием на BCAAАко обаче тренирате на гладно, BCAA могат да окажат страхотна помощ, възстановявайки мускулите Ви по-бързо след тренировка.

Много хора се кълнат в BCAA, но дали са наистина толкова необходими?

В много случай, не. Много вероятно голяма част от хората, които ги употребяват не получават никакви предимства. Истина е обаче, че при правилна употреба BCAA могат да бъдат вашият най-добър приятел, по пътя на изграждането на мускули и бързото възстановяване. Те са страхотно допълнение за хора, които практикуват ниско-протеинова диета.

Какви са всъщност ползите от BCAA?

BCAA съдържат трите основни аминокиселини, които тялото използва за възстановяване след физическо натоварване. След тежко натоварване мускулите са ''наранени'', мускулни влакна се късат и имат нужда от ''поправка''. След като се възстановят те са по-големи и по-силни, стига да им осигурите достатъчно BCAAИма достатъчно научни доказателства от проведени изследвания, че BCAA увеличават протеиновия синтез(изграждането на мускулите) и ускоряват възстановяването след тренировка. Както споменахме, ако ядете достатъчно месо, може би нямате нужда от допълнителни BCAA, освен ако тренировките Ви са наистина интензивни, участвате в маратон или състезание по crossfitЕдна от най-големите ползи на BCAAза които малко се знае, е че те са основно гориво за имунната система. Имунните клетки използват BCAA , като строителни блокчета за имуно-подсилващите протеини. С две думи това означава, че ако сте болен, под стрес или се възстановявате от операция например, BCAA могат да Ви помогнат да се преборите с проблема. Добра доза е 5-10 грама на ден, приемана с храна или на гладно.

Как да изберем добър суплемент?

BCAAкакто всички други хранителни добавки в днешно време са пълни с изкуствени оцветители и подсладители, защото обикновено не са много вкусни в чистата си форма. Освен това често имат добавки, които им помагат да се разтварят по-добре във вода. Когато избирате добавка, (не само BCAA) просто търсете такава без изкуствени оцветители и подсладители, и ако е възможно подсладена със стевия.

Ами това е приятели, с две думи аминокиселините с разклонена верига са страхотна добавка към храненето Ви, особено когато се отнасяте сериозно към тренировките и възстановяването си.

 

Може да купите BCAA Тук