Какво трябва да знаем за Л-Глутамин?

Какво трябва да знаем за Л-Глутамин?
8 август 2019

Л-Глутамин или просто Глутамин е най-разпространената аминокиселина в нашето тяло. Около 30 - 35% от  азотa в кръвта се пренася с помощта на глутамин. Също така над 60% от мускулите се състоят от Глутамин! Среща се и в животински, и в растителен протеин. Глутамин не е незаменима аминокиселина, което означава че се синтезира в човешкия организъм. Основната и цел е да помага в регулацията на растежа на клетките и тяхното функциониране. Той се синтезира основно в мускулите и чрез кръвта се доставя до органите, които имат нужда от него. Глутамин е изключително полезен за работата на тънките черва и от там, на имунната система, особено в ситуации на стрес. Друга много важна роля на глутамина е да доставя "гориво" (азот и въглерод) до много различни клетки в тялото. След операция или тежка травма например, азота е необходим за заздравяването на раните и за да подържа жизненоважните органи функциониращи. Около една трета от този азот се пренася чрез глутамин.

Ако нашето тяло използва повече Глутамин отколкото произвежда(например по време на стрес, след операция, или тежки тренировки) може да се наблюдава загуба на мускулна маса. Тук идва ролята на глутамина, като хранителна добавка, за да се подържат глутаминовите депа пълни.

Съществуват два вида глутамин. Свободната форма, е тази която се среща в хранителните добавки и трябва да се приема по време на хранене. По този начин давате възможност на тялото си да усвои по-голяма част от глутамина. Втората форма е Транс-Аланил–Глутамин или (ТАГ). Представлява две свързани една с друга аминокиселини и можете да я приемате спокойно и на празен стомах.

 

И понеже доста хора се питат, дали има нужда да се приема Глутамин, ето няколко научно доказани ползи от него:

  • Глутамин помага при пропускливи черва. Милиони хора страдат от синдрома на пропускливите черва.При здрави хора вътрешната част на тънките черва представлява бариера, която не позволява на бактерии и токсини да преминат в тялото ни.Пропускливостта всъщност са микро пукнатини в обвивката на тънките черва през, които преминават тези частици.И когато това се случи възпаления се появяват в различни системи из тялото, тъй като то започва да се бори с тези чужди тела.През годините десетки проучвания и опити с хора, са показали ефективността на глутамин в борбата с този проблем.
  • Глутамин помага при различни видове язви. 
  • Глутамин подобрява здравето на мозъка. С напредването на възрастта започват да се случват промени в мозъка ни. Знаете ли, че определени части от мозъка се свиват с възрастта? Кръвния поток към мозъка намалява и възпалителните процеси се засилват. Комуникацията между невроните се нарушава. Това са част от причините, защо старите хора учат много трудно нови неща и забравят бързо. Редукцията на глутамата и глутаминовия цикъл в мозъка е една от основните причини за това. Здравословното хранене,спорта могат да повлияят на тези процеси. Приемането на глутамин, като добавка също. The New York University School of Medicine - Медицински Университет на Ню Йорк е провел изследване с 22 пациенти, с мозъчни травми.Те са разделили участниците на две групи. Едната контролна, а другата са приемали глутамин всеки ден за 365 дни. В края на изследването са установили, че приемащите глутамин са показали много по-слаба атрофия на мозъка от контролната група.
  • Глутамин окуражава растежа на здрава мускулна тъкан. Диетата, начина на живот и нивото на физическа активност играят основна роля за количеството мускулна маса, която имате. Ако не използвате мускулите си редовно и не се храните както трябва, ще започнете да губите мускули много бързо. Изследване показа как приема на глутамин се отразява на хора, които спортуват активно. Учени са разделили участници на три групи. Група А приема 18.5% глюкозен разтвор,група Б приема 8гр глутамин в 330мл. глюкозен разтвор, а група В  приема плацебо. Резултатите са показали, че групата приемала глутамин се възстановява много по-бързо и е попълвала гликогеновите депа в мусулите, много по-бързо от другите групи. 
  • Глутамин редуцира значително времето, необходимо за възстановяване след тежки физически натоварвания.
  • Глутамин подобрява състоянието на имунната система и от там цялостното ни здраве.
  • Глутамин помага за намаляне на възпаленията в тялото
  • Глутамин предпазва от стрес.
  • Глутамин подобрява здравето на сърцето.

И така, видяхме една част от ползите, които ни носи глутамина, но дали носи и странични ефекти. Като цяло се смята, че глутамин е напълно безопасно да се приема във вид на хранителна добавка. Страничните му ефекти са много рядки и много леки. Това което може да усетите е: главоболие, гадене, леко стомашно неразположение и сухота в устата. Много рядко се срещат по-тежки странични ефеки, като болки в гърдите или обриви.

Дозите на прием варират според теглото и според това дали го приемате един път, или разделяте приема на няколко малки дози. Другото от което зависи дозата е вашето тегло.

В заключение можем да кажем, че глутамин е добавка, която може да ни донесе много здравословни ползи, както и подобрено представяне във фитнес залата, така че може да започнете да го приемате още днес.

 

Можете да поръчате глутамин тук