Тестостерон - вълшебният хормон

Тестостерон - вълшебният хормон
15 февруари 2020

Тестостерон е главния анаболен и полов хормон в човешкия организъм. Той е отговорен за сексуалното желание и функция, мускулната хипертрофия(изграждане), подобряването на плътността на костите и растежа на косата. В сравнение с мъжете, жените произвеждат около 10 пъти по-малко количество тестостерон, но са по-чувствителни към ефектите от него. Въпреки че до голяма степен тестостерона е ‘’виновен’’ за тези черти и характеристики на тялото, които наричаме ‘’мъжествени’’- физическа сила, окосмяване по тялото и т.н. и двата пола имат нужда от него за правилното си физическо и сексуално развитие. При бозайниците мъжките индивиди го синтезират предимно в тестисите, а женските в яйчниците. Незначително количество се синтезира в надбъбречните жлези и на двата пола.

Тестостерона играе важна роля във всички етапи на човешкото развитие: 

По време на бременността - тестостерон, заедно с ди-хидротестостерон(по-мощен анаболен хормон) е отговорен до голяма степен, за развитието на мъжките гениталии и развитието на простатата.

По време на първите седмици - тестостерона при момчетата нараства до нива почти, като юношеските, само за да падне отново на около 4-6 месечна възраст. Учените още не са сигурни, защо точно се случва това и какво роля има целия този тестостерон през тези няколко седмици, но определено ‘’прави’’ нещо. Една от теориите е, че мозъка ‘’възмъжава’’.

Точно преди пубертета - нивата на тестостерон започват да се увеличават и при двата пола. Детското излъчване си отива, за да бъде заменено с окосмяване по тялото, гениталиите, подмишниците, омазняване на косата и кожата. Костите заздравяват.

По време на пубертета - нивата на Тестостерон се повишават значително. Много от Вас си спомнят тези странни и вълнуващи времена: нови аромати, неудобни промени във функционалността и вида на определени органи и промяна в излъчването на другия пол. Добри времена, благодарение на Тестостерона!

При възрастните ефекта на тестостерона върху растежа и развитието е вече отшумял и поддържането на оптимални нива е приоритет. Либидото при двата пола и силата на ерекцията при мъжете се регулират от тестостерона. Загубата на мускулите(и растежа) се контролира от тестостерон. 

 

Тук е мястото да кажем няколко думи и за главния антагонист на тестостерона - кортизол. Може би знаете, че кортизол е един от т.нар. стрес хормони. Той ни е помагал да останем живи в тези рядки и кратки ‘’на живот и смърт’’ ситуации през цялата ни еволюция. За съжаление, обаче когато нивото на кортизол е постоянно завишено – както често е в днешно време(поради липса на сън или еждневен стрес), производството на тестостерон рязко спада.

Кортизол е катаболен(разрушава тъкан) хормон, докато тестостерон е анаболен(изгражда нова тъкан). Постоянно завишени нива на кортизол водят до инсулинова резистентност, натрупване на мазнини и загуба на мускулна маса, докато тестостерон стимулира мускулния растеж и горенето на мазнини.

Кортизол допринася за т.нар. метаболитен синдром, докато тестостерон помага за облекчаването на симптомите му. Ниските серумни нива на тестостерон са свързани с по-висока смъртност при мъжете. Тестостерон е особено важен за формирането на костите, но е още по-важен за поддържането на костната плътност, особено при възрастните хора. Тестостерон подпомага синтеза на протеин, като помага на аминокиселините да изграждат нови мускулни влакна. И така, тестостерон е жизнено важен, ако искате да изградите нова мускулна тъкан, кости, да поддържате здравословен и активен полов живот и да живеете до дълбоки старини, но как да сме сигурни че тялото ни произвежда достатъчно?

 

През 1889 г. Чарлз-Едуард Браун Сегард, Професор от Харвардският Университет се инжектира с ''подмладяващ еликсир'' съдържащ екстракт от кучешки и на морско свинче тестиси, след което докладвал за повишена жизненост и подобрено здраве. Традиционните китайски билкари пък редовно предписват изсушени тигрови пениси срещу импотентност, а древните Гръцки олимпийци приемали агнешки и кози тестиси, за да повишат представянето си по време на състезание.

Явно доста преди тестостерон да е бил идентифициран, като хормон и проучен, хората от хилядолетия са знаели че гeниталиите са свързани по някакъв начин със либидото, силата и издръжливостта. Тяхната(и наша, в някои страни) обсебеност в консумирането на животински гениталии звучи логично, но дали има някаква истина в това?

Има ли полза от яденето на биволски тестиси, ако искаме да увеличим нивото на тестостерон в тялото?

Хммм….всъщност не. Тестостерона не се събира, като в резервоар в нечии тестиси, чакайки да бъде доставен в тялото, когато има нужда от него. Той е хормон, който тестисите(при мъжете) и яйчниците(при жените) произвеждат. Така че за да получите тестостерон трябва да си го произведете(или инжектирате, но това е тема за друга статия).

А ако искате да манипулирате нивата на тестостерон в тялото си, може да го направите по същият начин, по който манипулирате и другите хормони, като инсулин, хормон на растежа и кортизол: като промените диетата си, физическата си активност и като цяло, начина си на живот. Нека изброим няколко много ефективни начина да повишите производството на тестостерон в организма:

Вдигайте тежко - физическите упражнения, особено с по-големи тежести са мощен стимулатор на производството на тестостерон, така че не пропускайте тренировка! Ако искате да се задълбочите още повече, промяната на почивката между сериите стимулира синтеза на различни хормони. В проучване е установено, че 90 секунди почивка между серии, при клекове и вдигане от лежанка повишава най-много нивата на тестостерон след тренировка, а почивки от 60 сек. повишава най-много нивото на хормон на растежа.

Спринтове - проучване установява, че при млади мъже, кратки шест секундни спринтове увеличават общото серумно ниво на тестостерон, като нивата са се запазили повишени и през възстановителния период.

Избягвайте излишния кортизол - тъй като завишените нива на кортизол намаляват нивото на тестостерон, а стреса е този, който стимулира производството на кортизол, избягването на стрес е критично за поддържането и повишаването на нивото на тестостерон. Уверете се, че спите достатъчно всяка вечер(което само по себе си повишава производството на тестостерон), избягвайте претренирането, особено при кардио тренировки и винаги си осигурявайте достатъчно време за почивка(прочетете книга, разходете се).

Излагайте се на слънце, или взимайте Витамин D под формата на хранителни добавки - витамин д е позитивно свързан с нивото на тестостерон при мъжете. Тези с по-високи нива на витамин D, обикновено имат и по-високи нива на тестостерон.

Яжте качествена, чиста храна от пасищно отглеждани животнитоксични вещества наречени Диоксини, доказано вредят на мъжката репродуктивна система, включително и производството на тестостерон. По-голямата част от диоксините в тялото ни, идват от храната, в частност от конвенционално отглежданите животни, в големи промишлени комплекси. Това важи до най-голяма степен за животинската мазнина, където се акумулират диоксините. Ако ядете мазно месо, избирайте пасищно отглеждани животни, или ако нямате възможност, избирайте само чисто месо, без никаква мазнина.

Яжте наситени и мононенаситени мазнини - проучване установява, че диета бедна на мазнини и богата на въглехидрати, при мъже на средна възраст, намалява производството на тестостерон. При друго проучване мъже, професионални атлети, консумирали по-големи количества наситени, мононенаститени мазнини и холестерол , са показали завишено ниво на производстов на тестостерон.

Избягвайте храни, които редовно повишават нивото на кръвната захарпроучване е установило, че 75гр. чиста глюкоза(и последвалия пик на кръвна захар) е било достатъчно да понижи нивото на тестостерон с цели 25% при група от случайно избрани мъже. Сега си спомнете, колко бързо повишават кръвната захар много от съвременните храни(паста, зърнени, хляб..) и преценете дали да ги ядете или не.

Приемайте достатъчно Цинкниските нива на цинк се свързват със занижено ниво на тестостерон при мъжете, но високи нива на прием на цинк, не повишават нивото на тестостерон повече от нормалното.

 

В заключение можем да кажем, че тестостерон е изключително важен хормон за нашето здраве, дълголетие и жизненост - при мъже и жени. Ако водите здравословен начин на живот, избягвате излишния стрес и добавите към това високо интензивни тренировки, добра почивка, храна богата на животински мазнини и протеини, и достатъчно витамин D(поне 2-3000 единици/ден), можем спокойно да кажем, че сме си осигурили достатъчно количество от така ценния тестостерон.

 

Може да разгледате асортимента ни от продукти, за повишаване на естествения тестостерон тук