Куркума

Куркума
18 юни 2021

Куркума(Curcuma Longa) е оранжево-жълта подправка, която дава специфичния цвят на кърито. Използва се от векове като подправка, и заради медицинските й ползи. Отглеждана заради корена си, куркумата има дълга история в кухнята, козметиката, медицината и дори в боядисването на дрехи, в Индия и Китай.

Сравнително наскоро, обаче науката започна да подкрепя традиционните твърдения, че куркумата съдържа съставки с медицински свойства, с проучвания и изследвания. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/

Тези съставки се наричат куркуминоиди. А най-важната от тях е куркумин. Това е основната активна съставка в куркумата и притежава силни противовъзпалителни, анти-микробни и анти-бактериални свойства , като също така е и мощен антиоксидант.

Куркумина е пигмента който освен медицинските свойства, дава на куркумата и специфичния й цвят.

Благодарение на всички тези свойства куркумата е обект на множество проучвания за най-различни състояния, като артрит, проблеми със зрението, рак, сърдечни заболявания, алцхаймер и мн. други. Въпреки, че болшинството от тези проучвания са били сравнително малки, в нашата статия ще изброим тези ползи на куркумата, които са подкрепени с научни доказателства.

 

Куркумата съдържа биоактивни съставки с медицински свойства:

Както вече споменахме основната активна съставка в куркумата е куркумин. Съдържанието му в куркумата, обаче не е много високо - само около 3%. Повечето от проучванията, които установяват ползите му са използвали основно добавки, съдържащи основно куркумин, в дози понякога надхвърлящи 1000мг. на ден. Такива количества няма как де се добият от употребата само на куркума, като подправка и затова някои хора избират да приемат куркумин, като хранителна добавка.

Проблемът обаче идва от факта, че куркумин се усвоява много слабо от организма и за да изпитаме пълния ефект от приема му, трябва да го комбинираме с пиперин(съставка в черния пипер), който повишава усвоимостта му с 2000%! https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/ Затова и много от качествените добавки с куркумин съдържат и пиперин.

Много важно е да се знае, че куркумин е мастно разтворим и затова е добре да се приема с храна, богата на мазнини.

 

Куркумин притежава противовъзпалителни свойства:

Възпалението е изключително важен и полезен процес в организма. Той ни помага да се борим с “нашественици” в тялото ни, както и да лекуваме най-различни ”повреди” в тялото, като рани, изгаряния и др.

Когато обаче възпалението се превърне в хронично, тогава здравето ни много бързо се влошава. Учените днес вярват, че хроничното възпаление е в основата на повечето от съвременните болести, като сърдечно-съдови болести, метаболитен синдром, диабет, много видове рак и редица дегенеративни състояния.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636482/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286941/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21633179/

 

Точно поради тези причини, всичко, което се бори с хроничните възпаления е много полезно оръжие в борбата с тези болести. Куркумин определено притжава тези свойства, но трябва да се има предвид, че за да има терапевтичен ефект, дозите трябва да са високи и усвоимостта му подобрена чрез прием на пиперин и мазни храни.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26007179/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29097552/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33041781/

 

Куркумин увеличава антиоксидантния капацитет на тялото:

Смята се, че оксидативния стрес е един от механизмите зад процеса на стареене, кактои основна причина за много болести. Основен виновник за оксидативния стрес са т.нар. свободни радикали. Те влизат в реакция с важни, органични субстанции, като мастните киселини, протеините и ДНК и пречат на работата им.

Основната причина, поради която антиоксидантите са толкова полезни за тялото ни, е че ни защитават от свободните радикали.

Куркумина е един от тези мощни антиоксиданти, който ни защитава от тях благодарение на своята химична структура. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/

В допълнение, животински и клетъчни опити показват, че куркумин освен да блокира до някаква степен действието на свободните радикали, също така стимулира действието на други антиоксиданти. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33041781/

 

Куркумин може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания:

Сърдечно-съдовите заболявания са номер 1 причина за смъртността в световен мащаб. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

Най-голямата полза на куркумин, когато става въпрос за превенция на сърдечно-съдовите заболявания е подобряване функцията на ендотелиума – обвивката на кръвоносните съдове. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310664/#:~:text=In%20healthy%20middle-aged%20and%20older%20adults%2C%2012%20weeks%20of,improving%20conduit%20artery%20endothelial%20function.

При проучване с 121 души, които се подлагат на операция за поставяне на байпас, учените разделят хората на две групи, като дават 4гр. куркумин на ден на едната група и плацебо на другата. Групата приемала куркумин е показала 65% намален риск от сърдечен удар в болницата. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22481014/

 

Куркума би могла да предотврати появата на накои видове ракови заболявания:

Раковите заболявания се характеризират с неконтролиран растеж на клетки. Има много видове турмори, които изглежда се повлияват положително от третиране с куркуминови добавки. https://ar.iiarjournals.org/content/35/2/645

Проучванията са показали, че куркумин може да бъде полезен като:

  • допринася за смъртта на раковите клетки
  • намалява ангиогенезата(образуване на кръвоносни съдове в туморите)
  • намалява метастазите(разпространението на раковото заболяване)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429218303948?via%3Dihub

 

Дали обаче високи дози на куркумин, за предпочитане комбинаран с пиперин за по-добро усвояване, може да се използват за лечение на рак, все още не е доказано.

 

Куркума може да бъде “храна” за мозъка:

Алцхаймер е най-честата форма на деменция, като може да достигне до 70% от всички случаи на деменция.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

Въпреки, че съществува лечение за някои от симптомите й, все още не сме намерили начин да лекуваме болестта. Точно за това предотвратяването на болестта на първо място е толкова важно.

Има все повече доказателства, че куркумин може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да бъде полезен в борбата срещу алцхаймер. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950688/#:~:text=For%20prevention%20and%20treatment%20of,the%20risk%20of%20Alzheimer's%20disease.

Куркумин помага да се намали възпалението и натрупването на протеинови(амилоидни) плаки в мозъка, които са основна характеристика при болните от алцхаймер.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988474/

 

Куркумин може да е полезен за хора с артрит:

Съществуват няколко вида артрит, които основно се характеризират с възпаление на ставите. Имайки предвид противовъзпалителните свойства на куркумин, не е чудно, че често се използва за облекчаване и третиране на артритни състояния.

В едно проучване, употребата на куркумин при хора с ревматоиден артрит се е оказало по-полезно от специализирано, противовъзпалително лекарство.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22407780/

 

 

Куркумин помага при депресия и безпокойство:

Наред с всички други свойства, които притежава куркумин се доказва и като полезно средство за борба с депресията.

В проучване проведено с 60 души, страдащи от депресия, хората са разделени на три групи: първата приема Прозак, втората приема по 1000мг куркумин, а третата – комбинация от Прозак и куркумин. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/

След шест седмици, куркумин е довел до подобрения сходни с тези на Прозак, като групата приемала и двете е показала най-много подобрения.

Съществуват и доказателства, че куркумин може да повиши нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин. https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-008-1300-y

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2020.572533/full

 

В заключение можем да кажем, че куркума и особено най-активната й съставка куркумин имат множество, доказани ползи за здравето. Куркумин е мощен антиоксидант и притежава силни противовъзпалителни свойства. Също така има способността да облекчава симптомите на депресия и безпокойство. Тези ползи, обаче са ограничени, ако приемаме само куркумин, поради слабата му бионаличност(усвоимост). Поради това той трябва да се приема с пиперин, който повишава многократно усвоимостта на куркумин. Друго нещо , което трябва да помним, е че тъй като е мастно разтворим, куркумин трябва да се приема с храни богати на мазнини.

 

И на последно място ще споменем хранителните стойности на една супена лъжица куркума на прах:

 

  • 29 ккал.
  • 9 гр. протеин
  • 4 гр. въглехидрати
  • 1 гр. Фибри
  • 3 гр. Мазнини
  • 196 мг. Калий
  • 7 мг. Желязо

 

Вижте предлаганите от нас хранителни добавки със съдържание на куркумин тук.