Витамин Е е мастноразтворим витамин, мощен антиоксидант, който участва в множество физиологични процеси в нашето тяло.
Витамин Е представлява група от осем вещества, всяко със силни антиоксидантни свойства. Тези вещества се наричат токотриеноли и токофероли (алфа, бета, гама и делта). Първоначално този витамин се е считал за мазнина, която се извлича от растителни източници. Той е есенциален витамин, което означава, че човешкият организъм не може да го синтезира самостоятелно и затова е необходимо да се приема чрез храна или хранителни добавки. Той е мастно-разтворим витамин и се съдържа в клетъчните мембрани. Алфа-токоферол функционира като силен антиоксидант, като не позволява образуването на свободни радикали и намалява оксидирането на липиди в клетките. Витамин Е подсилва имунната система и поддържа сърдечно-съдовата в добро здраве. Той е необходим за тъкани, които се нуждаят от приток на повече кислород като сърцето, мозъка и половите органи.
Недостигът на Витамин Е може да бъде причина за възникването на редица болести като стерилност, менструални проблеми, скъсен живот на червени кръвни клетки, невромускулни увреждания и др.