Витамин К2

Витамин К2
3 декември 2020

Какво представлява витамин К2? 

К2 е мастно-разтворим витамин,  открит през 1929г., като основен компонент в коагулацията на кръвта.

Първоначално откритието е било публикувано в германско научно списание, където са го нарекли  “Koagulationsvitamin” - откъдето идва и ‘’К’’-то.

Открит е от стоматолога Уестън Прайс, който е пътувал по света, изучавайки връзката между диетата и болестите в различни популации. Той е открил, че диетите на не индустриалните народи са богати на някакво хранително вещество, неустановено до този момент, което изглежда ги предпазва от кариеси и масовите хронични болести. Той е нарекъл това вещество ‘’активатор Х’’, за което сега се знае, че е витамин К2.

 

Съществуват две основни форми на витамин К:

  • Витамин К1(филаквинон) - среща се в растителни източници, като зеленолистни зеленчуци
  • Витамин К2(менаквинон) - среща се в храни от животински произход и ферментирали храни

Витамин К активира протеини, които играят роля в съсирването на кръвта, метаболизма на калций и здравето на сърцето. Една от най-важните му роли е регулирането на отлагането на калция. Казано по-просто той насочва калция към костите и зъбите и предотвратява натрупването му по кръвоносните съдове и бъбреците. Разликата между К1 и к2 е толкова голяма, че много учени ги класифицират, като отделни хранителни вещества. 

К2 е този, който носи големите ползи за човешкия организъм, затова ще се концентрираме върху него.

Витамин К2 се състои от много различни форми, наречени менаквинони, в зависимост от дължината на веригата си.

Най-важните и най-проучваните две форми се наричат МК4 и МК7. Почти всичкия витамин К2, който ще срещнете в хранителни добавки е МК4 , МК7, или двата заедно. Съществуват и други форми, като МК10 и МК11, но все още не знаем достатъчно за тяхното действие. Това, което се знае е, че те действат общо взето като МК7. Какъвто и да е случая, подсказва че са полезни за нас.

 

Какви са основните ползи от витамин К2?

Както споменахме вече, К2 насочва калция към местата, където трябва да бъде и не му позволява да се натрупва там, където не трябва. Всички искаме калций в костите и зъбите, а не в артериите или в бъбреците, образувайки камъни.

К2 също така подобрява използването на енергия от тялото, като подобрява инсулиновата чувствителност. А колкото по-чуствителни сте към инсулина, толкова по-добре ще използвате глюкозата, без да имате нужда от ‘’тонове’’ инсулин. А това от своя страна ви позволява едновременно да използвате глюкозата и в същото време да горите мазнини за енергия.

К2 е също така важен регулатор на секс хормоните.  Той увеличава нивото на тестостерон при мъжете и намалява излишния тестостерон при жените. Също така предпазва от рак, като унищожава туморните клетки, като в същото време запазва здравите. 

 

А какви са ползите от витамин К1?

Той се среща най-вече в зеленолистни зеленчуци и не е безполезен в никакъв случай. След консумация отива директно в черния дроб, където участва в регулирането на коагулацията(разреждането или сгъстяването на кръвта). Човешкият организъм има способността да превръща К1 в К2, но процеса не е много ефективен и зависи от редица фактори. Най-важният от които е здравето на чревната микрофлора(голяма част от процеса се случва там) и използването на определени лекарства(статините например пречат на превръщането)

Но да се върнем на витамин К2. Той прави всичко, което и К1, но много по-ефективно и по-добре.

Най-проучваната форма на витамин К2 е МК7. Голяма част от МК7, която консумираме отива в костите и черния дроб. В костите МК7 произвежда остеокалцин - хормон, който регулира здравето на костите, увеличава нивото на тестостерон, подобрява когнитивната функция и физическото състояние, като също така поддържа здравословни ниавата на инсулин и глюкоза. Въпреки че много малко хора знаят, факт е обаче, че МК7 е един от най-важните ко-фактори за здравето на костите. 

 

Как да си набавим витамин К2?

Най-добрите източници на витамин К2-МК7 са ферментиралите храни, така че консумирайте, колкото се може повече от тях. Ползите им, така или иначе не се изчерпват с наличието на МК7.

МК4 е другата най-проучвана форма на витамин К2. Той се натрупва и действа основно в периферните тъкани, предотвратявайки така нежеланото натрупване на калций(например по артериите). Той също така е особено важен за изразяването и активирането на гените ни.

Най-добрите източници на витамин К2-МК4 са животинските храни, като масло, жълтъци, пилешко месо(бутчета и крилца), свинско месо, гъши дроб. Друг много богат източник са зрелите, твърди сирена, като Гауда, Чедар, Едам и Ементал.

Почти всички хора в днешно време трябва да приемат витамин К2, под формата на хранителни добавки. Това е така не само, защото не се приемат достатъчно храни богати на К2, а защото много от т.нар. ‘’Junk foods’’(които масово се консумират от всички) предотвратяват усвояването на К2, както и превръщането на К1 в К2. 

Другият голям проблем е приемането на много хидрогенирани, растителни масла, като соево, канола и др., които съдържат вещества, намаляващи възможността на организма да произвежда сам К2.  

Така често използваните статини(лекарства за понижаване нивото на холестерола), доказано понижават нивото на ко-фактора необходим за превръщането на К1 в К2, в мозъка, тестисите, бъбреците костите и други тъкани. Затова хората приемащи статини трябва задължително да приемат витамин К2, като хранителна добавка и то в по-големи дози. Също така е добре да приемат и коензим Q10, тъй като статините влияят отрицателно  и на неговото производство.

Приема на лекарства за разреждане на кръвта, намаляват възможността на тялото да използва витамин К2, което води до значително понижение на нивата му и дори промотират натрупването на калций в артериите. Това, което се случва най-общо е, че тези медикаменти ‘’заместват’’ нуждата на тялото да регулира коагулацията чрез витамин К2 и така този процес постепенно става неефективен.

Комбинацията от всички тези фактори водят до това, че повечето от хората в развитите държави са в дефицит на витамин К2.

В заключение можем да кажем, че всеки един от нас в днешно време може да се възползва от прием на витамин К2 под формата на хранителна добавка. Почти е невъзможно да се предозира с него, ако се използва разбира се в разумни количества, а ползите от него са огромни.

Можете да разгледате различните видове витамин К2, които предлагаме тук.