Суроватъчен протеин - Кралят на протеините

Суроватъчен протеин - Кралят на протеините
9 юни 2020

Какво представлява суроватъчният протеин?

Суроватъчният протеин е продукт, който се получава при производството на сирене. Той е полу-бистра течност, която преди се е изхвърляла, като отпадъчен продукт(или давала на животни). Днес, обаче знаем, че той притежава страхотна комбинация от протеини: бета-лактоглобулини, алфа-лактоглобулини и серумен албумин. Това са напълно завършени протеини, които съдържат всички есенциални аминокиселини, в правилното количество и пропорции, така нужни за мускулния синтез. Тялото ни може само да произвежда не-есенциалните(заменими) аминокиселини, като комбинира няколко аминокиселини, но не може да произвежда есенциалните(незаменими). Това означава, че трябва да ги приемаме чрез храната и то от качествени източници на белтъчини. Суроватъчният протеин е естествено срещащ се, “завършен”(съдържащ всички аминокиселини) протеин, който напълно задоволява изискванията на тялото от протеин и затова е толкова популярен. Освен това, като цена за грам той е най-евтиният протеин, който може да приемате, независимо дали става въпрос за други протеини на прах, или за хранителни източници(месо, яйца, сирене и др.)

 

Видове суроватъчен протеин 

 

Има три вида суроватъчен протеин на пазара, които се различават общо взето по степента си на преработка. Това са концентрат, изолат и ходролизиран(хидролизат).

Концентрат - най-евтин от трите, съдържа малко количество лактоза и мазнини, но е най-малко преработен. Основният му минус, е че съдържа по-малко количество протеин, около 60 – 80%.

Изолат - съдържа обикновено над 80% протеин, понякога и над 90%, но е минал през много по-сериозна преработка(филтрация). Не съдържа почти никаква лактоза и мазнини. За сметка на това е доста по-скъп от концентрата, но пък е идеален вариант за хора с непоносимост към лактоза, или за такива, които спазват ниско-въглехидратна диета, или пък са в период на отслабване. Изолата има също така по-висока биологична стойност от концентрата и се усвоява по-бързо. Ако цената не е проблем, това е по-добрият избор.

Хидролизат - това е суроватъчен протеин изолат, който е обработен с ензими, за да се усвоява изключително бързо. Недостатък е, че е прекалено скъп за повечето хора.

Суроватъчният протеин, освен това е протеинът с най-висока биологична стойност, което означава, че се усвоява най-добре от организма.

 

  Tаблица с биологичната стойност на основните източници на протеин:

 

Биологична стойност(BV) на избрани протеини 

Продукт

BV

 
Суроватъчен протеин изолат 

159

 
Суроватъчен протеин концентрат

104

 

Цяло яйце

100

 

Мляко                                           

91

 

Яйчен белтък                                    

88

 

Зряло сирене                               

84

 

Риба Тон                                                

83

 

Телешко месо

80  

Пилешко месо                           

79  

Соя                                  

74  
Казеин

71

 

Фъстъци                                             

68

 

Овес    

 58  
Пшеница 

54

 
     

                     

 

 

 

 

Не само за културисти и професионални спортисти - ето няколко начина по които суроватъчнит протеин може да подобри здравето Ви. 

Когато стане въпрос за суроватъчен протеин, повечето хора си представят културисти, професионални спортисти или хора, които нямат време да се хранят редовно и го използват, като заместител на някое хранене. Повечето хора казват: ‘’ просто яж истинска храна’’!

В това има някаква истина, но само донякъде. Истинската храна е основата на всяка здравословна диета. Но суроватъчният протеин е много повече от хранителна добавка за спортисти, или заместител на едно хранене. Както не едно проучване е установило, суроватъчният протеин предлага уникални ползи за всеки, който го приема. Той не е само нещо, което приемате за да си доставите малко аминокиселини.

 

Той е съставен от редица биоактивни компоненти, всеки с уникални ползи за здравето ни:
 

Бета-лактоглобулин

 • Промотира синтеза на глутатион и намаля появата на алергии
 • Подобрява усвояването на витамин А/ретинол

Алфа-лактоглобулин

 • Намалява епилептичните пристъпи(доказано при опити с животни)
 • Увеличава нивата на серотонин в кръвта
 • Би могъл да има анти-туморен ефект

Лактоферин

 • Предотвратява загубата на костно вещество и подобрява зарастването на костни фрактури.
 • Неутрализира излишното желязо, като по този начин предотвратява появата на инфекции и хронични възпаления.
 • Има анти-бактериален ефект срещу хранителни патогени, като Е.coli и Listeria.

Имуно-глобулини ( А,М,G)

 • Неутрализират токсините от вируси и бактерии
 • Предотвратява прикрепянето на бактерии към тъканите.
 • Забавя растежа на вредни бактерии 

Това са само някои от компонентите, които се срещат в не-усвоеният суроватъчен протеин. След като достигне храносмилателният Ви тракт, много и различни биоактивни пептиди, всеки с уникален ефект се формират. В скорошно изследване екип от полски учени са изследвали ефекта на поне девет от тези суроватъчни пептиди. Някои от тях са подобрили липидния профил(холестерол, триглицериди), някои са намалили кръвното налягане, а някои са намалили апетита и са подобрили метаболитното здраве, като цяло.

 

При кои състояния може да ни бъде от полза?

Затлъстяване – суроватъчният протеин има способността да намалява нивата на инсулина, на гладно при хора с наднормено тегло, да увеличава засищането и да повишава разхода на енергия, когато не се движим. Ако се опитвате да свалите килограми, калориите, които изразходвате, когато почивате и в същото време намалянето на калории, които приемате, в резултат на повишената ситост са незаменим ефект от приема на суроватъчен протеин.

Диабет – приеман преди хранене, суроватъчния протеин намалява повишаването на кръвната захар след хранене и при диабетици и при не-диабетици.

Затлъстял черен дроб(стеатоза) – проучване при жени с надмормено тегло показва, че приема на суроватъчен протеин е намалил мазнините в черния дроб, като в съощото време е увеличил малко количеството мускулна маса.

Стрес – при високо-стресови ситуации, протеинов шейк подобрява когнитивната функция и концентрацията, като увеличава нивата на серотонин. Същият ефект се наблюдава и в ситуации с по-ники нива на стрес.

Раклактоферина и подобрения синтез на глутатион, който суроватъчния протеин стимулира може да имат анти-туморен ефект. Лактоферина е показал потенциал в това да унищожава туморни клетки, а в скорошно проучване с хора, прием на лактоферин е успял да подтисне образуването на полипи в дебелото черво.

А в изследвания с хора и животни е доказано, че приемът на суроватъчен протеин увеличава нивото на глутатион(най-мощният антиоксидант в човешкото тяло) и има анти-туморен ефект.

Сърдечно-съдови заболявания – не еднократно е доказан ефекта на суроватъчния протеин върху основни фактори, влияещи върху сърдечно-съдовото здраве. Той подобрява липидния профил, намалява кръвното налягане, подобрява инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата(от там нивото на кръвната захар пада).Суроватъчните пептиди, които се формират по време на храносмилането, играят ролята на АСЕ инхибитори, намалявайки кръвното налягане подобно на лекарствените препарати, но без страничните ефекти.

Саркопения – загубата на мускулна маса, било то свързана със заболяване, слаба физическа активност, или просто от възрастта е сериозна заплаха за здравето на всеки. Многобройни проучвания показват, че суроватъчния протеин е най-ефективния протеинов източник за противодействие на саркопенията.

Стомашни(чревни) проблеми – може да се изненадате, но компонент на млечните продукти(какъвто е суроватъчния протеин) може всъщност да подобри здравето на червата, дори и при хора със сериозни чревни заболявания. Изследване на пациенти с болестта на Крон е показал, че приема на суроватъчен протеин е намалил значително пропускливостта на червата.

Мисля че вече е ясно на всеки, че дори и да не сте виждали гирички през живота си, дори и да приготвяте сам цялата си храна, само от натурални съставки, дори и да имате цялото време на света да я приготвяте, суроватъчния протеин най-вероятно ще Ви е от полза.

 

Разгледайте нашият асортимент от суроватъчни протеини тук.